Vår miljöpolicy

 

1909 SIGTUNA STADSHOTELL KLIMATNEUTRALT!

Sedan 2009 arbetar besöksnäringen i Sigtuna kring hållbar utveckling utifrån en gemensam vision – att tillsammans göra skillnad.

1909 SIGTUNA STADSHOTELL FÅR SVANENMÄRKNING HÖSTEN 2011
Hotell levde upp Svanens miljö- och klimatkrav för hotell. Det innebär att hela driften av anläggningen är granskad och godkänd ur ett miljöperspektiv.

På 1909 Sigtuna Stadshotell lägger vi stor vikt vid att samarbeta med leverantörer som arbetar och odlar ekologiskt . Även våra interiörer har noga valts ut med omsorg och kvalitet för såväl miljö som hållbarhet. Vår ambition att skona miljön visar sig i allt från material och interiörval till bonden som levererar våra råvaror till de örter vi odlar i vår trädgård utanför hotellet.
I vårt miljöarbete vill vi bidra till minskad övergödning och verka för en hållbar miljö på vår jord.  I det ingår att i så stor utsträckning som möjligt alltid välja ekologiska och närproducerade råvaror.

NATURLIGA RÅVAROR
Vi vill använda naturliga råvaror och smaker, därför väljer vi råvaror efter säsong som vi ofta hittar i vårt närområde, okonstlat och enkelt.  När råvarorna är som bäst hittar du dem i våra säsongsbetonade menyer. Vi använder nästan alla örter från vår egen örtagård.  På hösten får vi tryffel från Kristine på Gotland; ett nära samarbete gör det möjligt för oss att kontrollera och påverka kvalitet i det vi får. Flera gårdar i vår omnejd levererar vårt kött. Kring Mälarens vatten växer havtornen och i dess vatten fångar vi gösen.

VÅRA LEVERANTÖRER
Sökandet efter leverantörer i vår omnejd som kan leverera råvaror enligt våra högt ställda
krav är ett arbete som ständigt pågår. Vi kan med glädje berätta om några av våra hittills
utvalda leverantörer. Vi samarbetar med ett litet mikrobryggeri i Sigtuna som levererar vår
öl, de arbetar småskaligt och hantverksmässigt. Vi har tillsammans med dem t.ex. tagit
fram ett jubileums öl för att fira våra 100 år.

Te och kaffe är noga utvalt för att hålla kvalitet och för att uppfylla våra krav gällande
odlingsförhållande och en rättvisemärkning. Våra tepåsar innehåller högkvalitativt te på
hela blad. Teerna är är uteslutande smaksatta med naturliga aromer. Tepåsarna är gjorda
av majsstärkelse och är i hop sydda med oblekt bomullstråd, vilket gör dem biologiskt
nedbrytbara. De flesta av våra teer är ekologiskt odlade.

MILJÖSATSNING
Vi har även valt att göra en stor miljösatsning gällande vatten för att undvika onödiga
transporter och glas som går till spillo. Vi erbjuder därför härtappat vatten som är filtrerat,
stilla eller kolsyrat.

Många av våra viner är småskaligt producerade, ekologiska eller biodynamiska. Vi väljer
viner utifrån ett perspektiv där vi är måna om hur vinbönderna arbetar. Vissa har tagit
steget att certifiera sig som ekologiska eller biodynamiska odlare, andra har alltid varit
måna om jorden och sitt odlingsätt och anser att det är en självklarhet att arbeta naturnära.

LADDNINGSSTOLPAR
Användningen av elbil i Sverige ökar stadigt, därför har vi självklart laddstolpar på hotellets parkering.

KLASSISK STIL I MODERN TAPPNING
För tio år sedan startade arbetet med att restaurera 1909 Sigtuna Stadshotell och återskapa dess ursprung och samtidigt skapa ett koncept som kom att bli Sveriges minsta femstjärniga designhotell. I det arbetet har vi med hjälp av Sigtuna museum skrapat på fasadytan för att få fram den ursprungliga färgen som vi sedan valt att måla hotellet i.

Hotellets glansår var på 1920-50 talet. Vi har omsorgsfull återskapat den miljö som
representerar denna period. Resultatet blev 1930-50 tal i modern tappning. I det tydliga
formspråket av nytillverkade tidstypiska interiörer och skandinaviska klassiker i original,
har vi låtit designers som Fritz Hansen, Arne Jacobsen, Yngve Ekström, Hans J Wegner, Carl Malmsten, Louis Poulsen komma till tals och som får stå för stor del av vår inredning och arkitektur, jämte de tidsenliga färgerna som går som en röd tråd genom hela hotellet.

GLASHANTVERK
För att hitta ett personligt och funktionellt glas som går i linje med design och
interiör samarbetar vi med Reijmyre glasbruk och har tagit fram en helt unik serie vinglas som vi är mycket stolta över.

MER OM VAD VI GÖR FÖR;
miljön, energi, hållbarhet och för den biologiska mångfalden.

Vi vill ligga steget före, för att kunna erbjuda en hög komfort och ett driftssäkert hotell.
För framtidens energioptimering ligger vi nu i framkant genom ett gediget arbete med
energibesparing och avancerad teknik. Detta har inneburit stora investeringar och
installationer för hotellet. Teknik vi använder samt andra miljöanpassade lösningar är
bland annat;
– Automatisk ventilation som ”tänker själv” via co2-givare.
– Bergvärme och grön el dessutom nutidens borrhål som tar vara på värme och kyla
som återvinns på hotellet.
– Väderstation på taket.
– Klimatneutrala och svanenmärkta.
– Monitor som visar energiförbrukning, uppdateras live.
– Webbaserat styrsystem.

Utöver våra 8 borrhål anlades ett nytt borrhål sommaren 2012 för att förvärma luften
som kommer i till hotellet genom en värmeväxlare.

Vi lagrar dessutom energi för att få kyla och värme, samtidigt som värme återvinns på
hotellet genom batteriladdning från värmen som alstras från restaurangköket.
För att göra våra avancerade lösningar lite mer överskådliga har vi låtit installera en
monitor i hotellets lobby som i realtid visar förbrukning i kilowattimmar etc. För att
säkerställa övervakningen i fastigheten har vi webbaserat hela driften. Övervakningen
som styr fastigheten sker via systemet Fidelix.
Framtidens självtänkande ventilation installerades 2011 i hotellets samtliga
konferenslokaler. Där mäter en co-2givare smutsen i luften, det vill säga hur många
personer som andas i lokalen samtidigt. Givaren reglerar därefter luftflödet till ett bra
inomhusklimat.

Vi använder oss av lågenergilampor för att minska elförbrukningen och spara vår miljö.
Alla våra städartiklar är miljömärkta och allt papper återvunnet. Sopsortering är
en självklarhet för oss.