Miljöpolicy & Säkerhetsarbete

1909 SIGTUNA STADSHOTELL KLIMATNEUTRALT!

Sedan 2009 arbetar besöksnäringen i Sigtuna kring hållbar utveckling utifrån en gemensam vision – att tillsammans göra skillnad.

Vi arbetar kontinuerligt med vår säkerhet och innehar Svenska Mötens Säkerhetsklassificering.

VI FICK VÅR SVANENMÄRKNING 2011

Hotellet lever upp Svanens miljö- och klimatkrav för hotell, det innebär att hela driften av anläggningen är granskad och godkänd ur ett miljöperspektiv. På 1909 Sigtuna Stadshotell lägger vi stor vikt vid att samarbeta med leverantörer som arbetar och odlar ekologiskt . Även våra interiörer har noga valts ut med omsorg och kvalitet för såväl miljö som hållbarhet. Vår ambition att skona miljön visar sig i allt från material och interiörval till bonden som levererar våra råvaror till de örter vi odlar i vår trädgård utanför hotellet. I vårt miljöarbete vill vi bidra till minskad övergödning och verka för en hållbar miljö på vår jord.  I det ingår att i så stor utsträckning som möjligt alltid välja ekologiska och närproducerade råvaror.

 

NATURLIGA RÅVAROR

Vi vill använda naturliga råvaror och smaker, därför väljer vi råvaror efter säsong som vi ofta hittar i vårt närområde, okonstlat och enkelt.  När råvarorna är som bäst hittar du dem i våra säsongsbetonade menyer. Vi använder nästan alla örter från vår egen örtagård.  På hösten får vi tryffel från Kristine på Gotland; ett nära samarbete gör det möjligt för oss att kontrollera och påverka kvalitet i det vi får. Flera gårdar i vår omnejd levererar vårt kött. Kring Mälarens vatten växer havtornen och i dess vatten fångar vi gösen.

 

VÅRA LEVERANTÖRER

Sökandet efter leverantörer i vår omnejd som kan leverera råvaror enligt våra högt ställda krav är ett arbete som ständigt pågår. Vi kan med glädje berätta om några av våra hittills utvalda leverantörer. Vi samarbetar med ett litet mikrobryggeri i Sigtuna som levererar vår öl, de arbetar småskaligt och hantverksmässigt. Vi har tillsammans med dem t.ex. tagit fram ett jubileums öl för att fira våra 100 år. Te och kaffe är noga utvalt för att hålla kvalitet och för att uppfylla våra krav gällande odlingsförhållande och en rättvisemärkning. Våra tepåsar innehåller högkvalitativt te på hela blad. Teerna är är uteslutande smaksatta med naturliga aromer. Tepåsarna är gjorda av majsstärkelse och är i hop sydda med oblekt bomullstråd, vilket gör dem biologiskt nedbrytbara. De flesta av våra teer är ekologiskt odlade.

 

MILJÖSATSNING

Vi har även valt att göra en stor miljösatsning gällande vatten för att undvika onödiga transporter och glas som går till spillo. Vi erbjuder därför härtappat vatten som är filtrerat, stilla eller kolsyrat. Många av våra viner är småskaligt producerade, ekologiska eller biodynamiska. Vi väljer viner utifrån ett perspektiv där vi är måna om hur vinbönderna arbetar. Vissa har tagit steget att certifiera sig som ekologiska eller biodynamiska odlare, andra har alltid varit måna om jorden och sitt odlingsätt och anser att det är en självklarhet att arbeta naturnära.

 

LADDNINGSSTOLPAR

Användningen av elbil i Sverige ökar stadigt, därför har vi självklart laddstolpar på hotellets parkering.

 

KLASSISK STIL I MODERN TAPPNING

År 2020 startade arbetet med att restaurera 1909 Sigtuna Stadshotell och återskapa dess ursprung och samtidigt skapa ett koncept som kom att bli Sveriges minsta femstjärniga designhotell. I det arbetet har vi med hjälp av Sigtuna museum skrapat på fasadytan för att få fram den ursprungliga färgen som vi sedan valt att måla hotellet i. Hotellets glansår var på 1920-50 talet. Vi har omsorgsfull återskapat den miljö som representerar denna period. Resultatet blev 1930-50 tal i modern tappning. I det tydliga formspråket av nytillverkade tidstypiska interiörer och skandinaviska klassiker i original, har vi låtit designers som Fritz Hansen, Arne Jacobsen, Yngve Ekström, Hans J Wegner, Carl Malmsten, Louis Poulsen komma till tals och som får stå för stor del av vår inredning och arkitektur, jämte de tidsenliga färgerna som går som en röd tråd genom hela hotellet.

 

MER OM VAD VI GÖR FÖR: miljön, energi, hållbarhet och för den biologiska mångfalden.

Vi vill ligga steget före, för att kunna erbjuda en hög komfort och ett driftsäkert hotell. För framtidens energioptimering ligger vi nu i framkant genom ett gediget arbete med energibesparing och avancerad teknik. Detta har inneburit stora investeringar och installationer för hotellet. Teknik vi använder samt andra miljöanpassade lösningar är bland annat; – Automatisk ventilation som ”tänker själv” via co2-givare. – Bergvärme och grön el dessutom nutidens borrhål som tar vara på värme och kyla som återvinns på hotellet. – Väderstation på taket. – Klimatneutrala och Svanenmärkta. – Monitor som visar energiförbrukning, uppdateras live. – Webbaserat styrsystem. Utöver våra 8 borrhål anlades ett nytt borrhål sommaren 2012 för att förvärma luften som kommer i till hotellet genom en värmeväxlare. Vi lagrar dessutom energi för att få kyla och värme, samtidigt som värme återvinns på hotellet genom batteriladdning från värmen som alstras från restaurangköket. För att göra våra avancerade lösningar lite mer överskådliga har vi låtit installera en monitor i hotellets lobby som i realtid visar förbrukning i kilowattimmar etc. För att säkerställa övervakningen i fastigheten har vi webbaserat hela driften. Övervakningen som styr fastigheten sker via systemet Fidelix. Framtidens självtänkande ventilation installerades 2011 i hotellets samtliga konferenslokaler. Där mäter en co-2givare smutsen i luften, det vill säga hur många personer som andas i lokalen samtidigt. Givaren reglerar därefter luftflödet till ett bra inomhusklimat. Vi använder oss av lågenergilampor för att minska elförbrukningen och spara vår miljö. Alla våra städartiklar är miljömärkta och allt papper återvunnet. Sopsortering är en självklarhet för oss.  

 

MATSSVINN ÄR EN VIKTIG FRÅGA, SÅ ÄVEN I SIGTUNA

Vi på Sigtuna Stads Stadshotell medverkar i Destination Sigtunas nätverk, Hållbar Destination, som arbetar engagerat för att på olika sätt minska matsvinnet. Man har nu samlat några av bästa recepten från destinationens hotell som inspiration för att minska matsvinnet, inte bara i restaurangköken utan även hemma hos dig i ditt kök. Missa inte vår köksmästare Gustav Brixelius goda recept, Rik riddare med äpple och morotsskalschutney och kanelskum. Gustav en av Sveriges yngsta och mest lovande köksmästare med flera utmärkelser i ärorika White Guide.

Mer om Destination Sigtunas arbete Destination Sigtuna Testa våra bästa SVINNgoda recept Ladda ner vår hållbara receptsamling här 

 

 

SIGTUNAS HÅLLBARHETSNÄTVERK INVESTERAR 93.120 KR I FÖRNYBART BIOBRÄNSLE

Destination Sigtunas nätverk, Hållbar Destination har för sjätte året i rad har minskat sin totala klimatpåverkan. Vi på Sigtuna Stadshotell är stolta att medverka i det samarbetet tillsammans med övriga hotell- och konferensanläggningar som ingår i Hållbar Destination. Årets minskning är på 2,9 procent. Det framgår i en rapport framtagen av U&W på uppdrag av Destination Sigtuna. För att uppmärksamma arbetet konverterar Hållbar Destination sina totala C02-utsläpp till en summa i kronor och ören. I år uppgår den till 93 120kr och går till Fly Green Fund som arbetar med att ta fram förnyelsebart biobränsle för flyg. Fly Green Fund är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som ger företag och privatpersoner möjlighet att reducera sitt klimatavtryck vid flygresor genom biobränsle. Läs mer om Sigtunas hållbarhetsnätverk på Destination Sigtuna – Hållbar Destination

 

VÅRT SÄKERHETSARBETE

Vi arbetar kontinuerligt med vår säkerhet. Vi är utbildade inom första hjälpen, brand och brandskyddsarbete och krishantering. Vårt hotell är också utrustat med en hjärtstartare/defibrillator. Detta Säkerhetsdiplom bekräftar att anläggningen under det senaste året har genomfört samtliga moment i Svenska Mötens Säkerhetsklassificering

Svenska Mötens Säkerhetsdiplom

 

 

 

Detta sigill bekräftar att denna mötesanläggning under det senaste året har genomfört samtliga moment i Svenska Mötens säkerhetscertifiering.

För att du ska känna dig trygg när du bokar ett möte har Svenska Möten en säkerhetscertifiering. Svenska Mötens utvalda anläggningar som uppfyller samtliga säkerhetskrav får använda detta sigill.

Vi är utvalda av Svenska Möten och uppfyller deras högt satta krav för säkerhet och får därför använda detta säkerhetssigill.

Svenska Mötens Säkerhetssigill 

 

HÅLLBARA MÖTEN

Hållbar Destination fortsätter att gör skillnad på riktigt. Klimatrapporten för 2019 visade att  Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och konferensanläggningar, Hållbar Destination, åter igen tillsammans gjorde fantastiska insatser för att minska vår klimatpåverkan. Ända sedan starten 2009 har man gjort en årlig sammanställning, en klimatrapport, av nätverkets eget CO2-utsläpp och varje år har man visat att det går att minska och påverka klimatavtrycket genom systematiskt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor. Läs mer mer om Hållbar Destination 

Artikel om klimatrapporten i Meetings International