Stadshotellets historia

VI SLOG UPP PORTARNA 1909

1909 när hotellet byggdes kom teglet i pråmar över Mälaren och drogs med kärror upp från bryggan för att sedan sättas sten för sten. Det skulle kosta 50 000 kronor att färdigställa hotellet men slutnotan landade på 93 000 svenska riksdaler.

I det konferensrum som idag heter Spritbutiken hade Spritbolaget sin butik. I konferensrummet Lilla Torget låg Sigtunas första biograf. Fritiof Nilsson Piraten och president Bhutto har serverats i hotellets restaurang. Om söndagarna hämtade poliskonstaplarna biff och öl på stadshotellet som de sedan bjöd fångarna på innan de släpptes fria.
Under ett besök av kung Gustav V råkade en av gästerna som stod ovanför på balkongen, spilla mjölk ner på kungen där han stod. Kungen blidkades dock efteråt med en specialkomponerad fransk meny beståendes av:
Sandwich, consommé an tasse, kyckling med räkor, lammkotletter med friterad potatis, gröna ärtor, kronärtskocksbotten med rört smör och ananas. Därefter njöt vår svenske kung en god natts sömn i en av hotellets specialtillverkade sängar.

Mycket har hänt sedan dess och balkongen är nu ett minne blott.

Vad hände sen?

Hela hotellet genomgick 1999-2001 en omfattande renovering i syfte att återskapa hotellet såsom det såg ut under glansåren när kungarna kom på besök och det var stadens hotell. I dag har hotellet återfått sin forna glans och är ett av sveriges i särklass mest unika designhotell i 30-50 tal moderntappning och skandinavisk formgivning. All design går som en röd tråd genom hotellrum möteslokaler, matsalar, bar, lounge och rekreations-utrymmen.
Upplev vattenklossetten, kobratelefonen och designklassiker från Hans Wegner, Louis Poulsen, Fritz Hansen och många fler…

 

Vad händer nu?

För Marilyn Bellman var det en dröm som gick i uppfyllelse när hon förvärvade Sigtuna Stadshotell. Hon kom från en helt annan bransch och sökte nya utmaningar och drömmen om att äga ett hotell var stark. När hon för första gången klev in genom dörrarna på det anrika hotellet var det kärlek vid första ögonkastet, hon slog till direkt!
Marilyn vision var att bevara denna unika pärla men att tillföra mer värme, och skapa en plats för alla, gammal som ung. Hon ville att hotellet åter skulle bli en medelpunkt i den lilla staden med en levande restaurang, uteservering, hotell och festligheter. En plats för avkoppling och storslagna kalas, ett för staden extra vardagsrum.

 

Några tidigare ägare av Sigtuna Stadshotell är:
-1909 Stadens ägor
1912- Ellen Paalzow med make
1920- Nils Nilsson
1950- Ragnar Lundgren

1999- 2015
Ägare: 1909 Sigtuna i Gruppen (Stadshotellet återfick sin forna glans efter två års omfattande renovering)

1 oktober 2015 –
Ägare: Marilyn Bellman

Marilyn är också ägare av Wirsbo Herrgård. Läs mer på  wirsboherrgard.se